BRAZÍLIA Santos

Regulovaný názov produktu:

100% Arabica pražená zrnková káva.

Praženie: City roast

Výška: od 830 - 1350 m n. m.

Varieta: Bourbon, Catuai, Mundo Novo

Spracovanie: Natural

Chuťový profil: Horká čokoláda, lieskovce 

Zber: Mechanický,2023

Ďalšie informácie

Pôvod

Vyrobené na Slovensku

Balené v ochrannej atmosfére.

Zloženie

100% Arabica

Skladovanie a použitie

Skladujte v suchom a tmavom prostredí.

Balenie

Číselná veľkosť

Číselná veľkosť - 200

Jednotka (špecificky)

Jednotka (špecificky) - gramy

Priemerné rozmery

Priemerné rozmery


7.00 €

Brazil Santos je tradičná brazílska káva spracovaná suchou metódou, čo znamená, že kávové zrnká boli sušené vo vnútri ovocia a až potom vylúpané. Santos je obchodné meno, ktoré odkazuje na názov prístavu, cez ktorý je táto káva odosielaná. Káva sa pestuje v nadmorskej výške 800 - 1350 m a zbiera sa od mája do augusta.
17/18 je veľkostný údaj, ktorý popisuje priemer otvoru na site pri triedení kávy. V tomto prípade to znamená, že zelené kávové zrná neprepadli cez otvor s priemerom 6,75/7 mm. Tieto väčšie kávové zrná sú cenené pre svoju jemnejšiu chuť a sú považované za kvalitnejšie.
Káva chutí zvlášť ľuďom, ktorí neobľubujú príliš kyslé a ovocné chute. Má sladkasté väčšie telo, v krémovej chuti dominujú oriešky a v dochuti sa objavujú jemné tóny horkej čokolády.

Suchá metóda (natural)
Pri suchej alebo naturálnej metóde sa kávové čerešne rýchlo prepláchnu alebo namočia do vody, aby sa plody očistili. Čerešne sa prenesú na terasy alebo vyvýšené postele. Tu sa za pravidelného prevracania sušia na slnku niekoľko dní až 2 týždne. V tomto období zohráva veľkú úlohu počasie a celková vlhkosť. Počas nocí alebo dažďa sa káva prekrýva plastovými plachtami. Po zosušení sa ovocná dužina scvrkne, zhnedne a napokon sa strojovo odstráni. Metóda je finančne lacnejšia v porovnaní s mokrým spracovaním, nakoľko v nej nie sú vysoké nároky na techniku a na zásobovanie pitnou vodou. Navyše sa pri nej vytvorí jedinečný chuťový profil kávy v sladkých ovocných tónoch s plným telom.
Začiatky pestovania kávy v Brazílii
Brazília vládne kávovému trhu a je najväčším svetovým producentom kávy (údaje Medzinárodnej kávovej organizácie (International Coffee Organization) z januára 2022). Má vlastný, hoci možno nedokázateľný, príbeh o putovaní kávového zrnka: Úradom vo Francúzskej Guyane sa v roku 1722 podarilo získať kávové zrná od zadržaného trestanca výmenou za jeho slobodu. Po počiatočných nevydarených pokusoch prepašovať ich aj do Brazílie sa úspešným stal nakoniec vojenský dôstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, ktorý po splnení politickej misie splnil aj kávovú. Na rozlúčkovej večeri organizovanej guvernérom Guayany dostal od jeho manželky pani d'Orvilliers ako prejav úcty krásnu kyticu, medzi ktorej kvetmi boli ukryté semienka a rastlinky kávovníka. A tak sa stalo, že na začiatku úspechu brazílskej kávy bola kytica kvetov darovaná v roku 1727.